1. Haberler
  2. Sektörel
  3. Eğitim Sektörü Nedir

Eğitim Sektörü Nedir

featured
Businessman on dark background holding education success icon,Education success concept in our own hands.
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Eğitim nedir? 

Eğitim, bireylerin ve toplumun gelişiminde önemli bir yere sahiptir, sosyo-ekonomik kalkınmanın en önemli faktörlerinden biri olarak kabul edilir. Nitelikli işgücüne sahip toplumların gelişerek gelişmiş toplumlara dönüşebileceği söylenebilir. Dolayısıyla eğitime değer veren, doğru eğitim stratejilerini belirleyip uygulayabilen ülkelerin gelişmiş ülke olma yolunda en önemli adımlardan birini attığını söylemek yerinde olacaktır.

Gelişmiş Ülkelerin Eğitim Sektörüne Bakışı

Gelişmiş ülkeler, eğitim kalitesini artırmak ve sürekli değişen dünyada mevcut koşullara ayak uydurmak için farklı eğitim stratejileri ve yöntemleri uygulamaktadır. Bu yöntemler toplumun ihtiyaçlarına göre sürekli olarak yenilenmektedir. Böylece gelişmekte olan ülkelerde eğitim sektörü, sorgulayan, analiz eden, bilgiyi uygulayan, kalkınma çalışmaları ile bilgi üreten, bilgiyi geliştiren, doğum kayıtları oluşturan bir yapıya kavuşsa, katılımcıları ezberlemek yerine dünyadaki gelişmelere daha duyarlı hale gelir ve toplumun ihtiyaçlarını yapılandırır ve verimli ve üretken hale gelir.

Türkiye’de Eğitimde Sektör Sorunları

Gelişmiş bir ülke olma yolunda ilerleyen ülkemize en temel katkının, hedeflerine ulaşacak insan kaynağı olduğu düşünüldüğünde, sektörel eğitimde temel sorunlarını tespit etmek ve çözüm üretmek, bu yolda atılan en önemli adımlardan biridir. Bu bağlamda eğitim sistemimizin sorunlarını şu şekilde açıklayabiliriz. Eğitim kurumlarında araç-gereç ve ders materyallerinin etkin kullanımındaki eksiklikler. İlköğretim ve ortaöğretim düzeylerinde büyük derslikli il ve bölgelerde sınıf başına düşen öğrenci sayısının azaltılmasındaki sınırlamalar. İlköğretim ve ortaöğretimde öğretmenlerin eşit dağılmadığı il ve bölgelerde öğretmen başına düşen öğrenci sayısının azaltılmasındaki sorunlar. Özellikle okul öncesi ve üniversite eğitiminde kayıt oranları düşüktür. Eğitime ayrılan bütçede yetersiz artış ve mevcut kaynakların etkin ve uygun şekilde kullanılmaması.

Örnek Ülke: Finlandiya 

Dünyada eğitim sorununu çok erken çözen ülkelerden biri olan Finlandiya başarılı bir örnek sayılabilir. Ülkede okuma yazma oranı sıfıra çok yakın ve bununla birlikte dünyada birinci sırada yer alıyor. Dünyanın en yüksek mezuniyet oranlarından birine sahiptir. Dünyanın en iyi okullarından bazıları bu ülkede bulunmaktadır. OECD’nin eğitim raporuna göre, 15 yaşındaki öğrenciler arasında dünyanın en iyi matematik yaptığı ülke burası. Finlandiya, eğitim ve okul kalitesi açısından dünyada örnek ülkeler olan İngiltere, ABD, Çin ve Japonya’nın çok önündedir. Kısaca Finlandiya mükemmel eğitim modeli ve kaliteli devlet okulları ile tüm dünyaya örnek olabilecek bir ülke denilebilir.

Eğitim Sektörü Nedir
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Lisyantus ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!